yusuf-yagci-slider_New (1) (1)

2024 Tematik Alanı olan "Temel Bilimler - Kimya” için özel ödül Prof. Dr. Yusuf Yağcı'nın anısına verilecektir. 


Prof. Dr. Yusuf Yağcı (1952 - 2023)

Yusuf Yağcı, 1952 yılında Bursa, Mustafakemalpaşa'da doğdu. Eğitim hayatına Bursa Erkek Lisesi'nde başladı. Lisedeyken akademik olarak özellikle kimya, İngilizce ve tarih derslerinde zorlanmış olmasına rağmen üniversite eğitimini kimya mühendisliği üzerine seçmiştir. Galatasaray Mühendislik Yüksek Okulu Kimya Mühendisliği Bölümü'nden 1974 yılında mezun oldu.

1977'de yüksek lisansını ve 1979'da doktorasını Liverpool Üniversitesi'nde sırasıyla Prof. C.H. Bamford ve Prof. A. Ledwidth'in danışmanlığında tamamladı. Polimer kimyası alanına olan ilgisi, Cambridge'de dil eğitimi alırken Liverpool Üniversitesi'ni ziyareti sırasında Prof. Bamford ve Prof. Ledwidth ile tanışmasıyla başladı.

1983 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kimya Bölümü'ne yardımcı doçent olarak atanan Prof. Dr. Yusuf Yağcı, 1984 yılında doçent, 1989 yılında ise profesör unvanını aldı. Akademik kariyeri boyunca fotopolimerizasyon ve polimer sentezi gibi alanlarda yoğunlaşan Prof. Dr. Yağcı, özellikle fotokimyasal yöntemlerle polimerizasyon gerçekleştirme konusunda öncü bir rol oynadı. Bu alandaki çalışmalarıyla, serbest radikal polimerizasyonunun oda sıcaklığında fotokimyasal yöntemlerle kontrol edilebileceğini ve fotobaşlatıcılar vasıtasıyla hem radikalik hem de katyonik polimerizasyonlar gerçekleştirebilen ilk bilim insanlarından biri oldu. Prof. Dr. Yağcı'nın çalışmaları, sentetik polimer kimyası ve "klik" kimyası alanında uluslararası bir ekol oluşturmasına ve bu alanda önemli katkılarda bulunmasına imkân tanıdı.

1986 yılında Alexander von Humboldt Vakfı'nın araştırma bursiyeri olarak Almanya'da Prof.  Wolfram Schnabel çalışmalar ile yürüttü ve bu süreçte Avrupa'da birçok araştırma iş birliği gerçekleştirdi. 1989'da TÜBİTAK Teşvik Ödülü'nü ve 1994'te TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü kazandı. 1997-2011 döneminde Türkiye Bilimler Akademisi'nde asli üye olarak görev yaptı.

Uluslararası alanda da birçok ödüle layık görüldü. Türkiye Kimya Derneği Şeref Ödülü (2002), Elsevier Scopus Ödülü (2007), Japonya Polimer Bilimi Topluluğu Uluslararası Polimer Bilim Ödülü (2008), Elginkan Vakfı Teknoloji Ödülü (2008), İslam İşbirliği Teşkilatı Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Daimi Komitesi (COMSTECH) 2010 Yılı Kimya Şeref Ödülü, Mustafa Parlar Onur Ödülü (2013),  2017 Kraliyet Kimya Topluluğu (Birleşik Krallık) Üyeliği, Belçika Polimer Topluluğu Uluslararası Bilim Ödülü (2018), Alexander von Humboldt Araştırma Ödülü (2018) ve İTÜ Bilim Ödülü (2023) bulunmaktadır.

Prof. Dr. Yusuf Yağcı'nın bilimsel katkıları, yetiştirdiği öğrenciler ve araştırmacılar ile sentetik polimer kimyası alanında ekol oluşturmuş, dünya çapında saygın bir bilim insanı olarak tanınmasını sağlamıştır. Bu süreçte, çok sayıda genç bilim insanının hayatına dokunmuş ve onların kariyerlerine yön vermiştir. Ayrıca, 700'ün üzerinde bilimsel makale, 10 patent, 6 kitap ve 31 kitap bölümü ile polimer kimyası alanına önemli katkılarda bulunmuştur.

Prof. Dr. Yusuf Yağcı, aynı zamanda sosyal ilişkilerdeki doğallığı, esprili kişiliği ve pozitif yaklaşımı ile de tanınırdı. Çeşitli sporlar dalları ve müzikle de yakından ilgiliydi. Yaşamın her anını dolu yaşama felsefesini benimsemişti.

Türk bilim dünyasında derin bir iz bırakan Prof. Dr. Yusuf Yağcı, 30 Ocak 2023 tarihinde İstanbul'da hayata gözlerini yumdu.