Araştırmacının kendi yönünü kendisinin belirleyerek gelecek vaat eden projeler ortaya çıkaracağı felsefesiyle maddi destek veren Avrupa Birliği Ufuk Avrupa Programı Avrupa Araştırma Konseyi (ERC); Tekstil Teknolojileri ve Tasarım Fakültesiöğretim üyemiz Doç. Dr. Özgür Atalay’ın “TEXWEAROTS” isimli projesine 1,5 milyon Avro destek vereceğini açıkladı. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin aldığı ikinci ERC projesi olan ve “Textile-Based Wearable Soft Robotics with Integrated Sensing, Actuating and Self Powering Properties - TEXWEAROTS” adını taşıyan proje, tekstil teknolojisi ile robotik bilimini bir araya getirerek tekstil temelli robotik yapılar üretecek. Üretilecek olan bu yapıların, kas güçsüzlüğü yaşayan bireylerin tedavisinde kullanılması hedefleniyor. Proje kapsamında algılama, hareket etme ve enerji üretebilme yeteneğine sahip olacak tekstil tabanlı robotik yapılar ile gerçek manada giyilebilir yumuşak robotik yapıların üretileceğini aktaran Atalay: “Günümüzde üretilen tekstil tabanlı ve silikon malzeme esaslı giyilebilir yumuşak robotik yapılar her ne kadar yumuşak sistemler olarak adlandırılsa da içerisinde fazlaca miktarda katı ve ağır parçalar barındırmaktadır ve bu sistemler için enerji gereksinimi ise ayrı bir sorundur,” dedi.

TEXWEAROTS projesi kapsamında üretilecek olan sistemler, günümüzde giyilebilir robotik yapıların karşılaştığı sorunlara çözüm bulmayı hedeflemesinin yanı sıra, proje kapsamında ortaya çıkacak olan bilginin hem yumuşak robotik sistemlere katkı sunacağı hem de elektronik tekstil alanındaki ve esnek, giyilebilir enerji sistemleri alanındaki çalışmalara da katkı sunacağı kaydedildi.

Doç. Dr. Özgür Atalay hakkında

Yüksek lisans ve doktorasını Manchester Üniversitesi’nde akıllı tekstiller alanında tamamladı. Harvard Üniversitesi’nde yumuşak robotik sistemler alanında doktora sonrası araştırmalar yapan Doç. Dr. Atalay, 2019 yılında AB Ufuk 2020 Programı kapsamında Marie Curie Individual Fellowship aldı. İlerleyen dönemlerde aldığı çeşitli uluslararası ve ulusal projelerle akıllı tekstiller ve yumuşak robotik alanında çalışmalarına devam etti. Halihazırda çalışmalarını Doç. Dr. Gökhan İnce ile birlikte yönettikleri Yumuşak Sensörler Laboratuvarı çalışma grubu altında sürdürüyor.

erc3
erc2